Krop en Kool Bilthoven
Het verhaal van Krop en Kool in 2023
Onze filosofie
Duurzame catering is het verlagen van de ‘foodprint.’ Met Krop en Kool maken wij heerlijk eten en drinken zonder onze leefwereld te beschadigen. Daarom zijn onze menu’s vegetarisch en seizoensgebonden. Daarom hebben wij ‘caterbikes’ in plaats van ‘foodtrucks’ en daarom compenseren wij onze CO2 uitstoot. Eten voor de toekomst, wat een heerlijk idee!
Krop en Kool is opgericht op 1 januari 2019. Als statement voor een nieuwe blik op eten en drinken. Met duurzame, biologische en lokale ingrediënten. Eten en drinken zonder ecologische voetafdruk. #leavenofoodprint
2023: Krop en Kool’s missie
Onze missie wordt ieder jaar belangrijker. Kort gezegd leg ik het altijd uit als #leavenofoodprint. Daar zit veel denkwerk en overtuiging achter maar het komt erop neer dat ik met Krop en Kool ernaar streef om onze ecologische voetafdruk te minimaliseren door te werken met lokale producten, in het seizoen, met vegetarische en plantaardige recepten. Mijn visie op duurzaamheid.
In de wereld om ons heen gebeurt van alles dat invloed heeft op ons gedrag en gevoel en helaas geeft het ons niet veel redenen om te feesten. Maar feesten doen wij toch. Het vieren van mooie momenten met je familie of belangrijke gebeurtenissen op je werk is belangrijk. En bij Krop en Kool helpen wij jou daar graag aan mee. Zonder je zorgen te hoeven maken op de impact op de wereld om je heen.
Daarom is onze missie belangrijk en daarom ga ik in 2023 door met de ontwikkeling van Krop en Kool. In die zoektocht zal blijken dat plantaardige menu’s belangrijker zullen worden. Onze menukaart zal dit jaar zeker nog niet 100% vegan zijn maar de helft is haalbaar. Voor de zuivelproducten gelden biologisch en lokaal als belangrijkste voorwaarden.
Ook duiken wij in 2023 in de oude technieken van het houdbaar maken van groeten en maaltijden. Ik heb met de gedachten zitten spelen om een deel van de ‘klassiekers’ van de menukaart van Krop en Kool letterlijk in te blikken en het hele jaar door beschikbaar te maken. Na de zomer pak ik dit plan weer op. Want, laat ik eerlijk zijn, in de periode tussen mei en september gaat het vooral om het vullen van de agenda. De feesttijd.
De feesttijd staat voor de deur en Krop en Kool is er klaar voor. De concepten staan als een huis. Een tuinfeest met een ‘lopend diner,’ een bedrijfsfeest met een vegetarische bbq en de compleet verzorgde bruiloft. Dat zijn onze toppers voor deze zomer.
Ik ben blij met onze missie en alle klanten die ook kiezen voor de duurzame catering van Krop en Kool. En ook met feit dat steeds meer mensen en bedrijven actief op zoek zijn naar vegetarische of plantaardige catering. En met het besef dat ik steeds minder vaak hoef uit te leggen waarom wij vegetarisch en plantaardig werken en de enthousiaste reacties daarop. Het werkt. Samen maken wij de wereld een klein beetje beter met eten en drinken. Daar ben ik dankbaar voor. En ik stel voor dat wij daarmee doorgaan totdat de missie van Krop en Kool de standaard is.
2022: Krop en Kool Bilthoven
2022 begint nog in lockdown en catering bestaat nog steeds voornamelijk uit doosjes samenstellen en bezorgen bij klanten en medewerkers van bedrijven door heel Nederland.
Met de komst van de lente komen er ook steeds minder beperkende maatregelen en worden wij allemaal weer steeds een beetje meer vrij gelaten. Dat merk ik natuurlijk zelf als mens en bij Krop en Kool begint de agenda en de mailbox weer aardig vol te raken.
Een nieuwe uitdaging doet zich voor. In 2021 heb ik afscheid moeten nemen van mijn geweldige locatie in Houten. Omwille van bezuinigingen is Krop en Kool zo gekrompen dat er geen eigen productielocatie meer is, alle materialen zijn opgeslagen in een oude fruitkoeling. Maar nu de vraag groeit, groeit mijn behoefte aan een nieuwe locatie. Het resultaat laat gelukkig niet lang op zicht wachten en vanaf half april is Krop en Kool Bilthoven een feit.
Ik ben enorm blij met de nieuwe locatie. Die niet zo mooi was geworden zonder de geweldige en onmisbare hulp van mijn vrienden. Wow wat is daar, snel veel werk verzet om er een grote, nette en mooie keuken van te maken.
Geen dag te laat was het klaar. Of in ieder geval klaar genoeg om erin aan het werk te kunnen. De zomer is druk. Vol nieuwe feesten, uitgestelde bruiloften en zomerse tuinfeesten in Bilthoven. Wat is cateren toch leuk als wij gewoon mogen werken.
Nu komt de kerst van 2022 er alweer aan, en is het bijna gedaan met dit jaar. Voor mij is dit jaar voorbij gevlogen. Wij hebben keihard gewerkt en laten zien dan Krop en Kool een serieus bedrijf aan het worden is!
2021: nieuw werk.
2020 is zoals wij allemaal weten heel anders verlopen dan dat ik had gedacht. Vanaf de dag dat de eerste lockdownmaatregelen in Nederland van kracht werden was het mij meteen duidelijk dat het in 2020 niet meer over groei zou gaan. Nu 2021 is begonnen kijk ik terug op een jaar waarin veel is gebeurd. En de samenvatting is te duiden in twee woorden. Nieuw werk.
Krop en Kool is veranderd van een cateraar met klanten op vele locaties in Nederland in een bedrijf dat culinaire pakketten en cadeauboxen aanbied aan particulieren en bedrijven.
En dit nieuwe werk is inmiddels de basis van alles wat wij nu doen. Instellingen en bedrijven vinden ons om duurzame box acties te verzorgen en particulieren vinden ons voor culinaire pakketten rondom feestelijke momenten thuis. Duurzame catering op pakketniveau. En dat blijft.
Uiteraard kan ik niet wachten totdat de beperkende regels worden versoepeld en wij langzamerhand weer kunnen denken aan feesten. Ik heb zin om weer tuinfeesten te mogen verzorgen. Ik heb zin om samen met bedrijven na te denken over een zomerfeest of familiedag en ik heb zin om samen met instellingen na te denken over informatiebijeenkomsten en evenementen. Kortom ik heb ook weer zin om te gaan cateren. En dat gaat komend jaar ook weer gebeuren. Misschien kan Krop en Kool wel weer instappen op de ‘groeitrein’ die vorig jaar zo abrubt gestopt is.
Op naar een mooi jaar, met veel, nieuw werk.
In 2020 groeit Krop en Kool door
Vorig jaar begon het verhaal van Krop en Kool. Een verhaal over een duurzame ambitie. Over een verandering van spijs. En verandering van spijs doet eten. En met veel trots durf ik te zeggen dat het is gelukt.
Van vlees naar groenten. En fruit, en vleesvervangers en alles wat er nog meer bij komt kijken. 2019 vloog voorbij. Hierbij bedank ik alle bedrijven, tuinen en koppels voor wie wij mochten koken en verwennen. En dan in volle vaart door in 2020. Dit jaar staat in het teken van groeien. En zoals ik dat noem: ‘groeien in het groen.’
Krop en Kool gaat door met duurzame vega(n) catering. Met meer eigen menu’s van lokale of eigen gekweekte groenten. Met bruisende feesten voor bedrijven en particulieren en natuurlijk met bruiloften. Stiekem het leukst om te doen.
Groeien betekent op zoek naar nieuwe klanten voor de dagelijkse lunch en maaltijden in Utrecht. Als dat goed gaat komt er een elektrische bezorgbakfiets zodat de lokale bezorging helemaal duurzaam kan worden uitgevoerd.
Groeien betekent ook de samenwerking opzoeken met landelijk opererende organisaties om het vaste gezicht voor de catering te zijn. Krop en Kool is een geweldige duurzame partner voor al het eten en drinken op alle mogelijke en onmogelijke locaties.
Groeien betekent ook het verhuizen naar een nog professionelere vestigingslocatie zodat alle kook en keukenwerkzaamheden volgens de hoogste standaard kunnen worden uitgevoerd.
Groeien betekent ook het vergroten van ons netwerk van zzp-ers in de keuken en productie van de cateringprojecten. Wij hebben een fijn netwerk enthousiaste partners die ervoor zorgen dat de kwaliteit van onze dienstverlening stabiel en goed is. Daarvoor zijn wij dankbaar, zonder deze mensen zou het een stuk lastiger zijn.
Groeien betekent ook nieuwe materialen zoeken en onderhouden. Meer mooie herkenbare groene kratjes, alles netjes alles schoon, heel en compleet.
Er staat dus nog al wat op de planning. Namens het team achter Krop en Kool zeg ik: bedankt voor het vertrouwen tot nu toe, en laten wij er samen een geweldig jaar van maken, laten wij samen de wereld van eten en drinken een klein beetje duurzamer maken!
2019: van vlees naar groenten
Waarom begint een pittmaster van King of The Grill een vegetarisch cateringbedrijf?
Een paar maanden geleden liet ik nog dagelijks tientallen kilo’s vlees door mijn handen glijden. Mijn naam is Guido de Bruin en ik ben de oprichter van Krop&Kool.
Ik weet het nog goed. In de zomer van 2018 was het moment dat ik dacht: “Waarom doen wij dat? Waarom dragen wij bij aan een systeem dat niet houdbaar is? Dit moet anders.” En daar ga ik mee beginnen. Mijn nieuwe beweging is een draai van 180 graden. Ik ga met groenten werken! En dat ga ik op een stoere manier aanpakken.
Met Krop en Kool geloven wij in gezond eten voor een betere wereld. Cliché? Helemaal niet. Door het dagelijks menu aan te passen leveren wij onze bijdrage. Wij zijn jouw vegetarische keuze. Krop en Kool is niet het wijzende vingertje maar de dikke duim omhoog, iedere keer dat jij voor ons kiest.
Hoe dan? Smaakmakers en Smaakexplosies. Zo noemen wij onze verse groenten en recepten. Daarmee willen wij jou laten proeven hoe lekker ons menu is. In 2019 beginnen wij met ontbijt en lunch. En komende zomer met ‘foodbikes.’
Vegetarisch
Lokale ingrediënten
Vaak puur plantaardig
Volwaardig, gezond en lekker eten
Natuurlijk
Seizoensgebonden menukaart
Biologische producten
Klimaatneutraal bedrijf
Gastvrij
Gepassioneerde mensen
Gelukkige gasten
Trots
Mooie presentatie
Professionele mensen en methoden
Eigen stijl